Hoe kom ik aan meer klanten?

Heb jij als zelfstandig ondernemer moeite om rond te komen van je eigen bedrijf? Ligt de vraag 'Hoe kom ik aan klanten' continu op je lip? Kom langs voor een gratis groeisessie in Apeldoorn en maak gebruik van klantmagneetmarketing.

Plan je gratis groeisessie*

Perfectionisme en ondernemen, zo ga je ermee om!

Ondernemers en perfectionisme, ik kom het veel tegen in de praktijk. Voor veel ondernemers is het een lastige combinatie, je wilt graag heel veel doen, maar je strand elke keer weer in dat het beter moet voordat je naar buiten kan. Hoe kun je omgaan met je eigen perfectionisme?

 

Wat is perfectionisme eigenlijk?

Als eerste gaan we eens kijken naar wat perfectionisme eigenlijk is. Perfectionisme zijn eigenlijk gedachtes en gedrag die jouw vertrouwen beschadigen. Je stelt jezelf onrealistische hoge doelen, waarvan je denkt dat je ze niet kan bereiken, of dat ze pas bereikt zijn wanneer echt alles perfect is.

 

Perfect gaat het niet worden, begin daarom klein

Maar om maar direct met de deur in huis te vallen: perfect gaat het niet worden! Voor jou is er vast altijd een reden te bedenken waarom het niet perfect is, waardoor je weer terug naar de tekentafel moet gaan. En bedenk je eens:  Moet het voor jou of voor de klant perfect zijn? Vaak is jouw verwachting 100 x hoger dan die van de klant.

Om aan de slag te gaan is het daarom verstandig om met kleine stappen te beginnen. Wanneer je aan de slag wilt met een activiteit, begin dan klein. Zet kleine stappen en leer van datgene wat je hebt uitgevoerd. Op die manier streef je stap voor stap naar het perfecte.

 

Durf fouten maken

“If you fail, fail fast!”, is een bekend gezegde uit Amerika. Dit omdat niets perfect is, je fouten moet maken om te weten waar de fouten zitten en dit kunt oplossen. In Amerika is het sowieso een regel dat je pas serieus wordt genomen als ondernemer wanneer je tenminste één keer failliet bent gegaan, dan pas krijg je aanzien. Zorg er dus voor dat je fouten maakt, dan weet je waar de fouten zijn en kun je ze oplossen. Er zijn steeds meer organisaties in Nederland die fouten maken stimuleren, omdat je dan je probeert te ontwikkelen. Ze zien het verlies van deze fouten dan ook als leergeld. Door fouten te durven maken zorg je ervoor dat je jezelf als ondernemer verder ontwikkelt. Door fouten te maken kom je steeds dichter bij het perfecte.

 

Maak een plan om fouten te maken

Uit ervaring weet ik dat perfectionisme voorkomen kan worden door eerst een goed plan te maken waar je achter staat. Niet het perfecte plan, maar ééntje het liefst achterop een envelop. Dit plan is belangrijk omdat je dan weet waarvoor je doet, dat je doet waarin je gelooft. Door het plan te maken weet je waarom je het doet en wat je moet doen! Door deze kleine stappen helder te hebben kun je het ook gaan doen!

 

Zoek een ‘stok-achter-de-deur’

En misschien wel het allerbelangrijkste om met je perfectionisme om te gaan is een stok achter de deur te zoeken. Iemand waarmee je kunt sparren en die je aanzet om in actie te komen. Dit kan een coach, een trainer, een vriend(in), je geliefde of iemand anders zijn, als het maar iemand is die eerlijk tegen je kan zijn en van wie je het kan hebben. Als ondernemer heb je geen leidinggevende die tegen je zegt dat je fouten mag maken, daarom heb jij iemand nodig die naast je staat en dat tegen je zegt. Hierdoor kom je stappen verder en ga je aan de slag met ondernemen, ondernemen mét perfectionisme.

Commentaar

Reacties