Hoe kom ik aan meer klanten?

Heb jij als zelfstandig ondernemer moeite om rond te komen van je eigen bedrijf? Ligt de vraag 'Hoe kom ik aan klanten' continu op je lip? Kom langs voor een gratis groeisessie in Apeldoorn en maak gebruik van klantmagneetmarketing.

Plan je gratis groeisessie*

Review van Moneymonk

In de rubriek “review van” schrijf ik verschillende reviews over apps en programma’s die handig zijn voor zelfstandig ondernemers. In deze editie beschrijf ik het programma “MoneyMonk”, een boekhoudprogramma voor zelfstandig ondernemers. 

 

Eerste indruk

Wanneer je op de website van Moneymonk komt staat er groot ‘Online boekhouden speciaal voor ZZP’ers’. Voor mij als marketeer die continue predikt om een doelgroep te kiezen spreekt mij dit enorm aan. Maar wat is de uitwerking van dit concept wanneer ze op ZZP’ers richten?

dashboard1

Screenshot 1: Dashboard

Op het moment dat je op het dashboard van Moneymonk komt merk je al dat het heel overzichtelijk is. Wat ik persoonlijk erg fijn vind is dat ik direct inzicht krijg in mijn openstaande facturen, zowel in- als uitgaand (zie screenshot 1). Naast deze openstaande facturen staat ook de BTW stand van het kwartaal aangegeven en heb ik een overzicht van mijn gewerkte uren voor het urencriterium. Het meest mooie aan het dashboard vind ik de grafiek waarin ik goed kan aflezen hoe mijn financiële voortgang er uit ziet per maand doordat de omzet, kosten en winst worden weergegeven. Dit geeft mij inzicht in hoe het eigenlijk met mijn bedrijf gaat en dat is wat je wil weten als ondernemer!

 

Boekhouden makkelijk maken

verkoopfactuur1

Screenshot 2: Verkoopfactuur aanmaken

Boekhouden makkelijk maken is een van de statements die Moneymonk beweert te doen. Nu weet ik het een en ander van boekhouden (Tijdens mijn opleiding heb ik hier een vak in gehad), maar vaak raak ik de weg kwijt bij boekhoudpakketten. In dit boekhoudpakket draait het niet om het boekhouden, om grootboeken of andere vaktermen. Het draait hier écht om de gebruiker. Een factuur maken doe je dan ook door een adres te selecteren. Het enige wat je op de factuur moet zetten is een regel waarin je aangeeft wat je hebt gedaan en wat je factuurbedrag is. Daarnaast kun je selecteren welk BTW-bedrag erbij hoort (zie screenshot 2). En klaar is Kees (Of Freek in dit geval).

 

Nadat je gecheckt hebt of de factuur goed is, kun je deze vastleggen. Nadat je hem hebt vastgelegd hebt kun je twee dingen doen: Je kunt de factuur downloaden of vanuit MoneyMonk in één keer per mail sturen. In deze e-mail kun je jouw persoonlijk tekst toevoegen, en sinds kort kan je hier ook een koppeling met iDeal toevoegen waardoor je klanten de facturen heel gemakkelijk en snel via iDeal kunnen betalen. Het enige (kleine)nadeel is dat je de opmaak van de e-mail nog niet volledig zelf kan bepalen, je kan wel de achtergrondkleur aanpassen.

nieuw-contact1

Screenshot 3: Nieuw contact aanmaken

Het aanmaken van nieuwe contacten kost vaak veel tijd. Bij Moneymonk is het niet ineens anders, maar het is hier wel een stuk makkelijker gemaakt. Er is namelijk gezorgd voor een koppeling met de Kamer van Koophandel handelsregister (zie screenshot 3). Hierdoor worden de gegevens van een bedrijf opgehaald en voor je ingevuld. Als je al een bestaand klantenbestand hebt kun je deze ook uploaden, dat scheelt ook veel tijd!

Screenshot 4: Het boeken van een inkooopfactuur

Screenshot 4: Het boeken van een inkoopfactuur

Inkoopfacturen zijn net zo makkelijk in te boeken als de verkoopfacturen. De nodige gegevens vul je in, in het scherm en geeft aan onder welke ‘noemer’ de uitgave zich bevindt. Daarna sla je het op en de factuur is ingeboekt (zie screenshot 4).

 

Het echte boekhouden!

bankboek1

Screenshot 5: Het automatisch verwerken van banktransacties

Het echte boekhouden kan beginnen. Het boeken van stukken is een belangrijk onderdeel van het boekhouden. Zelf vond ik dit altijd het meest lastige stuk van de hele boekhouding, want hoe werkt dit nu eigenlijk precies? Bij Moneymonk lees je de bankgegevens in (door een MT940/CSV bestand te downloaden via het internetbankieren van mijn bank) en daar staan alle mutaties die per bank zijn gedaan. Het boeken is eigenlijk heel eenvoudig: Je klinkt één mutatie aan en je geeft aan welke factuur bij deze mutatie hoort óf onder welke ‘noemer’ (rubriek) deze mutatie valt en het stuk is geboekt. MoneyMonk werkt met boekingsvoorstellen, waarbij de software onthoud waarop terugkomende kosten geboekt moeten worden. De volgende keer dat dezelfde kosten in het bankboek verschijnen geeft MoneyMonk de suggestie om de kosten op dezelfde kostenrubriek te boeken, super handig! Zie deze video over het boeken van facturen.

moneymonk review 6

Screenshot 6: Het overzicht met de BTW aangifte

 

Het laatste stukje dat voor mij belangrijk is tijdens het boekhouden is de kwartaalaangifte van de belastingdienst. Dit is eigenlijk de simpelste handeling van allemaal. Wanneer alles is geboekt staat de aangifte eigenlijk al klaar. De gegevens hoef ik alleen over te zetten op het beveiligde gedeelte van de belastingdienst. Ik geef aan dat de aangifte van het betreffende kwartaal wil vastleggen en het is gedaan.

urenregistratie1

Screenshot 7: Urenregistratie

 

De urenregistratie is een belangrijk deel van de software en aan de ontwikkeling hiervan is zichtbaar veel aandacht besteedt. Je boekt je uren op een project dat is gekoppeld aan een klant. Op die manier kan je aan het einde van de periode de klant selecteren, het project dat je wil factureren en er komt een professionele urenspecificatie uitrollen. Voor mij minder interessant, maar zeker voor zelfstandig ondernemers een handige functie is het vastleggen van de  ritten met de auto. Dit is een makkelijke functie die is ingebouwd in Moneymonk, al heb ik hier persoonlijk geen ervaring mee. Een van de medewerkers van MoneyMonk vertelde mij dat ze bezig zijn met een update van de ritten-module en dat je straks ook onderweg je ritten kan registreren via de app!

 

Moneymonk-app

Screenshot 8: Moneymonk-App

Screenshot 8: Moneymonk-App

MoneyMonk heeft een app (MoneyMonk App) waardoor je nu ook onderweg je administratie up-to-date kan houden. Met de app kan je bonnetjes fotograferen die dan direct in je online-administratie worden gezet zodat je niet meer al die papieren bonnetjes hoeft te bewaren. Daarnaast kan je in de app je uren registreren en zoals eerder gezegd is MoneyMonk bezig met de ontwikkeling van een nieuw rittenregistratiesysteem zodat je straks ook gemakkelijk je ritten kan bijhouden.

 

Mijn bevindingen over Moneymonk

Het boekhoudprogramma van Moneymonk doet wat ze beloven: Ze maken het makkelijk. Omdat ze op ZZP’ers richten weten ze heel goed wat de ZZP’er wel én niet zoekt in een boekhoudprogramma. Daarbij is het heel makkelijk om met ze in contact te komen om verbeteringen aan te dragen. Al met al kan ik Moneymonk aan iedere zelfstandig ondernemer aanraden, vooral omdat het erg makkelijk werkt, ook voor leken. Het enige nadeel is dat de opmaak van de e-mail nog niet gepersonaliseerd kan worden, maar aan de verbeteringen die de afgelopen tijd zijn geïntroduceerd zal die niet lang achterblijven…

 

Pluspunten Moneymonk

+ Makkelijk mee te werken

+ Handige functies speciaal voor zelfstandig ondernemers

+ Verbindingen met banken voor het inlezen van mutaties

Minpunten Moneymonk

De opmaak van de E-mail bij de factuur kan niet (volledig) gepersonaliseerd worden

Wil jij de plus- en minpunten van Moneymonk zelf ervaren? Je kunt Moneymonk 30 dagen gratis proberen. Ga daarvoor naar www.moneymonk.nl.

Jouw App of programma van een review laten voorzien? Dat kan, stuur een mailtje naar freek@wordeenklantmagneet.nl.

Commentaar

Reacties